Hulp nodig of vragen? Je krijgt binnen 48 uur reactie.

Stappenplan voor een effectieve sollicitatiebrief

Er bestaat voor het schrijven van een sollicitatiebrief geen ‘snelmenu’. Je zult in elke brief de benodigde tijd en moeite moeten stoppen om indruk te maken met de opbouw & inhoud en opmaak & vormgeving. Wanneer je altijd gaat kopiëren en plakken uit brieven die je eerder hebt geschreven, is dat er direct van af te zien.

Een sollicitatiebrief dient altijd op maat te zijn. Onderstaand stappenplan biedt je een handvat. Dit is uitermate belangrijk, want je sollicitatiebrief en cv zijn dé twee middelen waarmee je je toekomstige werkgever moet overrompelen, zodat je dat sollicitatiegesprek in the pocket hebt.
 

Stap voor stap naar sollicitatiebrief met ‘yes’-factor

Stap 1: baseer je sollicitatiebrief op de vacaturetekst 

Laat elementen uit de vacaturetekst terugkomen in je sollicitatiebrief. Hiermee zet je al direct één van de belangrijkste stappen. Geen enkele werkgever zit te wachten op een algemene sollicitatiebrief, die gebaseerd is op knippen en plakken uit een vorige. Haal dus competenties en/of eisen uit de vacaturetekst aan en vertel in je brief waarom deze jou beschrijven, het liefst met een praktijkvoorbeeld.

Stap 2: denk na over de inhoud

Bedenk voordat je gaat schrijven wat ongeveer de opbouw en inhoud wordt van je sollicitatiebrief. Welke elementen uit de vacaturetekst rijmen perfect met je loopbaan tot nu toe? Denk zodoende alvast vooruit wat je wilt gaan vertellen, zet dit globaal op papier en je bent klaar voor de volgende stap.

Stap 3: stel de eerste versie van je sollicitatiebrief op

Nu kan het echte schrijven beginnen. Pak er eventueel een voorbeeld sollicitatiebrief bij en start de samenwerking met je toetsenbord. Begin met een pakkende inleiding, vertel kort over jezelf en leg uit waarom juist jij geschikt bent voor deze functie. Ook is het belangrijk om te benoemen waarom je zo graag voor dit bedrijf wilt werken.

Stap 4: controle van je sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief is zo goed als klaar, maar verkijk je niet op het belang om deze nog een paar keer goed na te lezen. Aangezien je bij bedrijven punten scoort met een concrete, foutloze, goed opgebouwde brief is een goede controle op deze punten van groot belang. Schaaf de tekst waar nodig wat bij.

Stap 5: check, check, double check!

In 9 van de 10 gevallen gooi je met één spelfout of typefout je eigen ruiten in. Niets staat zo slordig als een typefout of fout in de spelling of grammatica. Je maakt hiermee simpelweg een slechte indruk. Check je brief dus goed of laat deze checken. Gebruik hiervoor de checklist voor je sollicitatiebrief. Als je brief helemaal in orde is: verzenden maar!
 

Meer weten over de verbeterpunten van je sollicitatiebrief? Wij verzorgen voor jou de ‘finishing touch’ met de spelling & grammatica check of complete feedback. We kunnen zelf je hele brief schrijven.

De kracht van Schrijvensollicitatiebrief.nl
  • Persoonlijke aanpak: brief is 100% maatwerk
  • Snelle levering van je brief of cv: 2 werkdagen
  • Geeft je gratis extra tips mee
  • Biedt je hulp bij je sollicitatiebrief én cv
  • Maakt je brief en cv onderscheidend
  • Al ruim 500 mensen gingen je voor

Informatie aanvragen?

Wil je meer informatie? Of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden die Schrijvensollicitatiebrief.nl te bieden heeft?

Neem contact met ons op