Hulp nodig of vragen? Je krijgt binnen 48 uur reactie.

Met open sollicitatiebrief nieuwe deuren openen

Een open sollicitatiebrief opsturen is zinvoller dan je misschien denkt. In praktijk wordt zo’n 20% van de ‘niet opgeroepen’ sollicitaties daadwerkelijk ingevuld. Dat het bedrijf niet specifiek op zoek is naar een nieuwe medewerker, wil dus niet altijd iets zeggen. Bovendien valt je brief bij een open sollicitaties veel meer op: indirect zet je tientallen concurrenten buitenspel.

Kortom, een open sollicitatiebrief schrijven is zeker de moeite waard. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de open sollicitatie goed aanpakt. Hieronder volgen de stappen die je voor een goede, opvallende open sollicitatiebrief moet zetten.
 

Open sollicitatiebrief: stappenplan

Stap 1: informatie inwinnen

Speur de website af op informatie over het bedrijf, zodat je hierover een goed beeld hebt. Je kunt zodoende inschatten of het bedrijf je aanspreekt. Bepaal dan op welke functie je je pijlen wilt richten. Steek je open sollicitatiebrief nooit algemeen in, maar vermeld welke functie je precies wilt gaan invullen.

Stap 2: pak de telefoon

Bel naar het bedrijf om te vragen of ze open staan voor open sollicitaties. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je hebt je naam laten horen en je bespaart jezelf overbodig werk wanneer ze open sollicitaties niet waarderen. Onthoud de naam van degene die je gesproken hebt, want aan diegene moet je je open sollicitatiebrief gaan richten. Een persoonlijk element aan je brief toevoegen is namelijk belangrijk.

Stap 3: schrijf je open sollicitatiebrief en controleer

Begin met het schrijven van je open sollicitatiebrief. Maak gebruik van het feit dat je de ontvanger al gesproken hebt en refereer daarnaar. Verder stel je je brief qua opbouw en inhoud hetzelfde op als een ‘gewone’ sollicitatiebrief. Controleer de open sollicitatiebrief dan nog eens goed aan de hand van de checklist.

Stap 4: creëer herkenning bij opsturen van de brief

Stuur je brief en curriculum vitae op. Als je dit via de mail doet, vermeld in de begeleidende tekst ook zoiets als: ‘Naar aanleiding van ons telefoongesprek afgelopen vrijdag ontvangt u bij dezen mijn open sollicitatiebrief.’  Hiermee ontstaat (net als in je brief) herkenning en dat werkt in je voordeel.

Stap 5: wachten (maar niet te lang)

Nu begint het wachten. Als je na een week nog niets gehoord hebt, pak dan de telefoon. Vraag of zij de brief in goede orde hebben ontvangen en wanneer zij verwachten hierop te kunnen reageren. Dat schept jou duidelijkheid en je brengt jezelf opnieuw onder de aandacht. Nu heb je alles gedaan om zoveel mogelijk uit je open sollicitatie te halen.
 

De inhoud van een open sollicitatiebrief

Je open sollicitatiebrief moet in ieder geval uit onderstaande onderdelen/alinea’s bestaan. De concrete uitwerking hiervan kun je bekijken bij de voorbeeld open sollicitatiebrief.

Alinea 1: geef de inleiding een onderscheidende wending

Geef aan dat je een open sollicitatie doet en in welke functie je geïnteresseerd bent. Probeer de eerste alinea sterk en opvallend te openen, zodat je direct de aandacht trekt.

Alinea 2: laat blijken dat je kennis in huis hebt

Vertel welke ervaring je in huis hebt en welke taken je bij dit bedrijf graag op je zou willen nemen. Een kers op de taart zou zijn dat je ook enkele verbeterpunten voor het bedrijf noemt. Hiermee laat je zien dat je kritisch bent, maak je de lezer nieuwsgierig én laat je merken dat je over de juiste kennis beschikt. Doe dit wel alleen als je hier daadwerkelijk goede ideeën over hebt.

Alinea 3: vertel waarom jij het moet worden en wek hiermee nieuwsgierigheid

Noem competenties en kenmerken, waaruit blijkt dat jij als een puzzelstukje bij het bedrijf past. Houd bij het schrijven in gedachten dat de lezer het verlangen moet krijgen om je te ontmoeten.

Alinea 4: vertel duidelijk waarom jij dit bedrijf hebt gekozen

Laat in je open sollicitatiebrief goed blijken dat je je hebt ingelezen en vertel met goede argumenten waarom jij en het bedrijf hand in hand moeten gaan. Wat maakt dit bedrijf zo leuk, wat maakt het werk daar zo uitdagend en wat kan jij toevoegen?

Alinea 5: straal enthousiasme uit

Sluit af met een regel dat je bereid bent om de brief persoonlijk te komen toelichten. Zorg dat je brief enthousiasme uitstraalt.
 

Vind je het schrijven van een open sollicitatiebrief lastig? Wij helpen je graag. Neem even contact met ons op.

De kracht van Schrijvensollicitatiebrief.nl
  • Persoonlijke aanpak: brief is 100% maatwerk
  • Snelle levering van je brief of cv: 2 werkdagen
  • Geeft je gratis extra tips mee
  • Biedt je hulp bij je sollicitatiebrief én cv
  • Maakt je brief en cv onderscheidend
  • Al ruim 500 mensen gingen je voor

Informatie aanvragen?

Wil je meer informatie? Of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden die Schrijvensollicitatiebrief.nl te bieden heeft?

Neem contact met ons op