Hulp nodig of vragen? Je krijgt binnen 48 uur reactie.

Tips voor een doeltreffende sollicitatiebrief

Naast de specifieke regels wat betreft het schrijven van een sollicitatiebrief, vind je hier overige tips om tot de beste sollicitatiebrief te komen. Zo zijn om echt in de smaak te vallen niet alleen de juiste opbouw en opmaak van groot belang, maar mag je ook absoluut geen enkele misstap maken.

Hieronder vind je de belangrijkste do's en don'ts, die je als checklist kunt nalopen. Besef goed dat spelfouten, slordigheden en de schrijfstijl in je sollicitatiebrief het verschil kunnen maken tussen wel en niet uitgenodigd worden.

Vind je het lastig om een sollicitatiebrief te schrijven? Laat je brief door ons schrijven.
 

Checklist voor je sollicitatiebrief: breng deze tips in praktijk

Bij het schrijven van sollicitatiebrieven komen valkuilen om de hoek kijken. Je kunt dan nog uren aan je brief besteden, maar je verspeelt met sommige fouten direct je kansen. Schrijf je sollicitatiebrief daarom met deze tips in je achterhoofd.

1. Vermijd killing clichés

Je vindt de baan niet ‘leuk’ of ‘een uitdaging’. Als je dat in je sollicitatiebrief schrijft, kom je op de stapel 'algemeen'. Formuleer in één of twee zinnen wat jou trekt in die baan! Ga hier in je argumentatie bijvoorbeeld meer inhoudelijk op in, zodat je het gebruik van 'uitdagend' en 'interessant' kunt vermijden.

2. Vermijd spelfouten!

Spel- en taalfouten zijn bij sollicitatiebrieven uit den boze. Je hebt alle tijd gehad om de brief in elkaar te zetten en daarnaast is het een formeel document. Daarin mag nog geen komma fout staan, want je aanzien daalt direct aanzienlijk. Dus let op d’s en t’s, op leestekens en op woorden aan elkaar of los. Ben je hier niet zeker over of heb je hulp nodig? Bekijk onze dienst voor controle op spelling & grammatica.

3. Schrijf de naam van de ontvanger goed

Het lijkt een overbodige tip, maar in de praktijk gaat dit nog erg vaak fout. Het komt erg slordig en gemakzuchtig over als je zelfs de naam van de ontvanger niet goed schrijft. Het is echt zo dat zo’n op het oog kleine fout in een sollicitatiebrief grote nadelige gevolgen kan hebben.

4. Houd je aan de vereiste lengte

Zorg er altijd voor dat je sollicitatiebrief niet langer is dan één A4-tje. Je scoort met een boekwerk al bij voorbaat minpunten. Bovendien moet een A4-tje ook voldoende zijn om jezelf kort, maar krachtig aan te prijzen.

5. Geen ik, ik, ik

 Ikke, ikke, ikke is verboden! Natuurlijk ben jij van belang, maar probeer jouw pluspunten ook vooral om te zetten in wat jij kan betekenen voor het bedrijf. Dus je zegt niet dat jij je verder wilt ontwikkelen in het bedrijf, nee, jij zorgt er als je de baan krijgt voor dat het bedrijf zal uitblinken. Dan zeg je hetzelfde, maar dan effectiever.

6. Let op de lengte van de alinea’s

Schrijf je sollicitatiebrief niet in twee heel lange alinea’s of juist tien korte alinea’s. Dat biedt ten eerste geen overzicht voor de ontvanger en ten tweede betekent dit dat je brief of uit een onsamenhangende lap tekst bestaat of dat je steeds kort van de hak op de tak springt. Kijk ook naar de voorbeeld sollicitatiebrief voor een goed en slecht voorbeeld.

7. Achterhaal altijd de naam van de ontvanger

Regelmatig staat in vacatureteksten alleen de naam van de afdeling of een algemeen mailadres, maar niet wie de specifieke ontvanger van de sollicitatiebrief is. Ga in die gevallen achter de naam van de toekomstige lezer aan door even te bellen. Hiermee onderscheid je je van de andere brieven en dit maakt de sollicitatiebrief ook persoonlijker.

8. Geef geen irrelevante informatie

Vertel geen irrelevante ervaringen of belevenissen in je sollicitatiebrief. Begin dus niet over een wereldreis die je gemaakt hebt of een irrelevante opleiding die je hebt gevolgd. Hiermee dwaal je te ver af van de kern en je doel, waardoor je de aandacht van je lezer verliest.

9. Onderken niet dat je niet voldoet

Je sollicitatiebrief heeft tot doel om de lezer ervan te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent en vol overgave deze baan op je neemt. Wees dan ook overtuigend en breek je betoog niet af door te zeggen dat je ‘eigenlijk niet voldoet aan de vereiste drie jaar werkervaring’.

10. Maak duidelijk dat je moeite hebt gedaan

Als je een algemene sollicitatiebrief stuurt, waarin je niets specifieks over het betreffende bedrijf noemt, zal je al snel op de ‘nee’-stapel belanden. Maak in je brief altijd duidelijk dat je je hebt ingelezen in de organisatie en dat je specifiek voor hen wilt werken. Er worden namelijk nog te vaak uit luiheid heel algemene brieven verstuurd.

11. Bel even voordat je je sollicitatiebrief verstuurt

Het is aan te raden om even te bellen, voordat je je sollicitatiebrief verstuurt. Dit kun je doen door vragen te stellen over de vacature (die zijn er altijd wel te bedenken) of te vragen tot wanneer je kunt reageren. Hierdoor hebben ze je naam al eens gehoord en kom je bovendien over als iemand die meer moeite doet om die baan te krijgen.

12. Lieg nooit!

Het is cliché, maar eerlijkheid duurt echt het langst. Dit geldt zeker bij het schrijven van een sollicitatiebrief en ook het eventuele daarop volgende sollicitatiegesprek. Als je iets beweert om uitgenodigd te worden, is de kans erg groot dat je leugen tijdens het sollicitatiegesprek aan het licht komt. Blijf dus eerlijk en geloof in je eigen vooropleiding en werkervaring.

13. Ben creatief

Tussen de tientallen of mogelijk honderden sollicitatiebrieven val je met een creatieve openingszin direct positief op. Maak hier gebruik van. Val op een leuke, creatieve manier met de deur in huis. Als je dit goed doet, leest de ontvanger jouw sollicitatiebrief al direct in een positieve stemming verder.

14. Denk na over de bestandsnaam van je sollicitatiebrief

Bedenk goed met welke bestandsnaam je je sollicitatiebrief via e-mail verstuurt. In de praktijk gebeurt het nog vaak dat sollicitanten hun brief het nummer geven van het aantal sollicitaties dat ze hebben gedaan, bijvoorbeeld: 'sollicitatiebrief-56.doc'. Hiermee wordt duidelijk dat je er al heel wat sollicitaties op hebt zitten en dat maakt geen beste indruk.

15. Stem je brief en cv op elkaar af

Stem je brief en curriculum vitae qua opmaak op elkaar af. Hoe? Het begint al bij het gebruik van hetzelfde lettertype en -groottte voor beide documenten. Wanneer je ook elementen uit de huisstijl van het bedrijf waar je solliciteert meeneemt, is dat helemaal mooi meegenomen. 
 

Heb je vragen of wil je meer informatie? Mail naar info@schrijvensollicitatiebrief.nl of vul het contactformulier in.

De kracht van Schrijvensollicitatiebrief.nl
  • Persoonlijke aanpak: brief is 100% maatwerk
  • Snelle levering van je brief of cv: 2 werkdagen
  • Geeft je gratis extra tips mee
  • Biedt je hulp bij je sollicitatiebrief én cv
  • Maakt je brief en cv onderscheidend
  • Al ruim 500 mensen gingen je voor

Informatie aanvragen?

Wil je meer informatie? Of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden die Schrijvensollicitatiebrief.nl te bieden heeft?

Neem contact met ons op