Hulp nodig of vragen? Je krijgt binnen 48 uur reactie.

Sollicitatiebrief en motivatiebrief: hoe pak je het aan? 

Een sollicitatiebrief, ook wel motivatiebrief genoemd, is hét visitekaartje naar je mogelijke toekomstige werkgever. Het is slechts één A4-tje tekst, maar eigenlijk hangt je loopbaan voor een groot deel van dit papiertje af, samen met natuurlijk je curriculum vitae.

Om je te onderscheiden van de tientallen tot zelfs honderden andere sollicitatiebrieven, moet je de concurrentie van je afschudden met een sollicitatiebrief die opvalt en inhoudelijk overtuigend is. Er zijn ontzettend veel standaard voorbeeld sollicitatiebrieven in omloop, ook op het internet. De kunst is om er juist voor te zorgen dat je het anders aanpakt dan anderen én in je sollicitatie- of motivatiebrief goede argumenten naar voren brengt. 
 

Een opvallende sollicitatiebrief of motivatiebrief schrijven: hulpmiddelen

Een sollicitatiebrief/motivatiebrief dient aan enkele eisen te voldoen. Wij helpen je op weg naar de perfecte brief met:

 • Stappenplan voor je sollicitatiebrief: de stappen van de vacaturetekst tot het verzenden van je sollicitatiebrief
  In vijf stappen vind je de essentiële stappen van het schrijven van een sollicitatiebrief. Van het baseren van je tekst op de vacaturetekst tot aan check, check, double check. Zorg altijd dat de brief ten opzichte van de vacaturetekst volledig op maat geschreven wordt!
   
 • Opbouw & inhoud van de brief: hoe bouw je je brief het beste op en wat zet je erin?
  Zorg dat je je brief op de juiste volgorde insteekt. Hiervoor kun je het marketingmodel AIDA hanteren, dat staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Wanneer je dit combineert met een creatieve tekst, leg je de basis voor een heel goede motivatiebrief. 
   
 • Opmaak & vormgeving: trucs die je kunt toepassen in de vormgeving om uit te blinken
  De creativiteit die je kunt stoppen in de vormgeving van je brief is afhankelijk van de branche waarin je werk zoekt. Toch kun je ook met subtiele aanpassingen onderscheidend zijn. In de marketing kan dit 'over de top', maar voor een functie bij een bank houd je het wat strakker. 
   
 • Checklist voor je sollicitatiebrief: loop je brief tijdens je laatste check op deze punten na
  Ben je klaar met je sollicitatiebrief/motivatiebrief? Dan denk je waarschijnlijk dat je deze direct kunt opsturen. Beter van niet. Zorg eerst dat je deze checklist naloopt, zodat je de laatste puntjes op de i zet. Zo zijn onder andere taalfouten, een ik, ik, ik verhaal en een brief met cliché's een no go. 
   
 • Recruiters aan het woord: jouw potentiële lezer vertelt over do's en don'ts
  Aangezien je veel leert van theorie en praktijk, hebben we ook aan dat laatste deel gedacht. Recruiters vertellen wat ze goed en juist slecht vinden aan sollicitatiebrieven. Er komen diverse tips over de lengte, invulling en uitwerking naar voren. 
   
 • Open sollicitatiebrief: stappenplan voor een optimale strategie bij je open sollicitatie
  We bieden je een stappenplan bij het schrijven van een open sollicitatiebrief. Over het algemeen heeft een open sollicitatie een succespercentage van 20%, waardoor het zeker geen verloren zaak is om hier je zinnen op te zetten.


Om een goede sollicitatiebrief of motivatiebrief te schrijven, is het belangrijk om eerst een goed plan te hebben als het gaat om de invulling. Lees je daarom goed in en zorg dat je de theorie van het schrijven van een brief goed tot je hebt genomen. Denk vanuit één missie: maak van je sollicitatiebrief en cv documenten waar niemand meer omheen kan. Als je aan de slag gaat vanuit dat uitgangspunt, maak je jezelf tot een kansrijke sollicitant.

Video: hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Hieronder als bonus nog een video over hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft. Intermediair vroeg het op straat, aan recruiters en aan hun expert. Doe er je voordeel mee. 


Wil je onze hulp? Vul het contactformulier in of mail naar info@schrijvensollicitatiebrief.nl.

De kracht van Schrijvensollicitatiebrief.nl
 • Persoonlijke aanpak: brief is 100% maatwerk
 • Snelle levering van je brief of cv: 2 werkdagen
 • Geeft je gratis extra tips mee
 • Biedt je hulp bij je sollicitatiebrief én cv
 • Maakt je brief en cv onderscheidend
 • Al ruim 500 mensen gingen je voor

Informatie aanvragen?

Wil je meer informatie? Of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden die Schrijvensollicitatiebrief.nl te bieden heeft?

Neem contact met ons op