Hulp nodig of vragen? Je krijgt binnen 48 uur reactie.

Inhoud van je cv: wees kort en duidelijk

Zoals op de pagina schrijven sollicitatiebrief naar voren komt, geldt ook bij een curriculum vitae dat je niet met een boekwerk aan informatie aan moet komen: twee pagina’s is echt het maximum, het liefst zelfs één. Dit betekent dat je met weinig woorden volledig en duidelijk moet zijn. Maar hoe?

Hieronder vind je een toelichting hoe je dat doet, wat je zeker moet vermelden en ook wat je juist niet moet doen. Je kunt ook nog kijken naar het voorbeeld cv. Onthoud bovendien dat je met een goede vormgeving van je cv dikke bonuspunten kunt scoren (naast natuurlijk reageren met een goede, relevante opleiding).
 

Inhoud van je cv

Persoonsgegevens

Hier staan al je persoonlijke gegevens, namelijk: naam, adres, woonplaats, geboortedatum, geboorteplaats, telefoonnummer, mailadres en eventueel je burgerlijke staat. Dit betreft dus simpelweg een opsomming met feiten.

Opleidingen & cursussen

Hier benoem je opleidingen, al dan niet afgerond, van middelbare school tot je eventuele studie. Je vermeldt per opleiding waar je deze hebt gevolgd met het begin- en eindjaar. Vergeet ook niet duidelijk te vermelden of je die studie hebt afgerond of niet.

Werkervaring

Geef met het begin- en eindjaar aan welke relevante werkervaring je hebt opgedaan. Je kunt hier het beste dikgedrukt de functie en het bedrijf noemen. Om dit concreter te maken is het goed om kort je taken toe te lichten, bijvoorbeeld bij docenten: les geven in Nederlands, Engels en Geschiedenis, lessen voorbereiden en gesprekken voeren met ouders.

Kennis van computerprogramma’s en taalvaardigheid

In veel functies is het gebruik van computers vaste prik en in dat geval is het handig om te noemen dat je bijvoorbeeld Word en Excel beheerst. Andere programma’s die je hier kunt vermelden zijn: Photoshop, Indesign, SPSS, Powerpoint, Prezi of een CRM-systeem. Daarnaast is het ook altijd goed om te vermelden welke talen je beheerst.

Optioneel: overige werkervaring (bijbaantjes)

Je kunt benoemen wat voor bijbaantjes je hebt gehad, bijvoorbeeld een baantje bij een supermarkt of in de horeca. Nadeel is dat deze werkervaring meestal niet relevant is voor de functie. Overweeg dus goed of het zinvol is, want anders is het slechts ‘vervuiling’ van je cv. Over algemeen is het alleen voor starters in de arbeidsmarkt aan te raden.

Hobby’s

Ondanks dat hobby’s in je cv niet direct verband houden met de functie, is het wel noemenswaardig. Het is namelijk de enige plek in je cv waar de lezer meer over jou te weten komt, buiten werkgerelateerde feiten. Vermeld hier dus je interesses en hobby’s, zoals voetbal, tennis, lezen, tuinieren, computeren enz. Wanneer je in een teamsport beoefent, leidt dit vaak tot positieve associaties, zoals dat je dan een sociaal persoon zal zijn.

Optioneel: referenties met contactgegevens

Je kunt in je cv referenties vermelden. De kans bestaat natuurlijk dat de selecteur ook daadwerkelijk contact opneemt. Eventueel kun je je oud-werkgever op de hoogte brengen van het feit dat zij vermeld staan in je cv, zodat ze niet volledig verrast zijn als er gebeld wordt door jouw potentiële toekomstige werkgever. Het beste is om alleen in je cv te zetten dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn. Zo komt niemand voor verrassingen te staan.
 

Wil je zeker weten dat je cv goed in elkaar zit? Lees dan meer over hulp bij je cv of mail info@schrijvensollicitatiebrief.nl.

De kracht van Schrijvensollicitatiebrief.nl
  • Persoonlijke aanpak: brief is 100% maatwerk
  • Snelle levering van je brief of cv: 2 werkdagen
  • Geeft je gratis extra tips mee
  • Biedt je hulp bij je sollicitatiebrief én cv
  • Maakt je brief en cv onderscheidend
  • Al ruim 500 mensen gingen je voor

Informatie aanvragen?

Wil je meer informatie? Of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden die Schrijvensollicitatiebrief.nl te bieden heeft?

Neem contact met ons op