Aan welke inhoud moet je CV voldoen?

Wees kort en duidelijk in je CV

Zoals bij schrijven sollicitatiebrief naar voren komt, geldt ook bij een CV dat je niet met een boekwerk aan moet komen: twee pagina’s is echt het maximum, liefst zelf één. Dit betekent dat je met weinig woorden volledig en duidelijk moet zijn. Hieronder vind je een toelichting hoe je dat doet, wat je zeker moet vermelden en ook wat je juist niet moet doen. Je kunt ook nog kijken naar het voorbeeld CV. Onthoud bovendien dat je met een goede vormgeving van je CV dikke bonuspunten kunt scoren (naast natuurlijk reageren met een goede, relevante opleiding).

Inhoud van je CV

Persoonsgegevens
Hier staan al je persoonlijke gegevens, namelijk: naam, adres, woonplaats, geboortedatum, geboorteplaats, telefoonnummer, mailadres en eventueel je burgerlijke staat.

Opleidingen & cursussen
Hier benoem je opleidingen, al dan niet afgerond, van middelbare school tot je eventuele studie. Je vermeldt per opleiding waar je deze hebt gevolgd met het begin- en eindjaar en of je deze hebt afgerond of niet.

Werkervaring
Geef met het begin- en eindjaar aan welke relevante werkervaring je hebt opgedaan. Je kunt hier het beste de functie en het bedrijf noemen. Om dit concreter te maken is het goed om kort je taken toe te lichten, bijvoorbeeld bij docenten: les geven in Nederlands, Engels en Geschiedenis, lessen voorbereiden en gesprekken met ouders voeren.

Optioneel: overige werkervaring (bijbaantjes)
Je kunt benoemen wat voor bijbaantjes je hebt gehad, bijvoorbeeld een baantje bij een supermarkt of in de horeca. Nadeel is dat deze werkervaring meestal niet relevant is voor de functie. Overweeg dus goed of het zinvol is, want anders is het slechts ‘vervuiling’ van je CV.

Indien relevant: kennis van computerprogramma’s en taalvaardigheid
In veel functies is het gebruik van computers vaste prik en in dat geval is het handig om te noemen dat je bijvoorbeeld Word en Excel beheerst. Andere programma’s die je hier kunt vermelden zijn: Photoshop, Indesign, SPSS, Powerpoint, Prezi of een CRM-systeem. Daarnaast kun je vermelden welke talen je beheerst.

Hobby’s
Ondanks dat hobby’s in je CV niet direct verband houden met de functie, is het wel noemenswaardig. Het is namelijk de enige plek in je CV waar de lezer meer over jou te weten komt, buiten de werkgerelateerde feiten. Vermeld hier dus je interesses en hobby’s, zoals voetbal, tennis, lezen, tuinieren, computeren enz.

Optioneel: referenties met contactgegevens
Je kunt in je CV referenties vermelden. De kans bestaat natuurlijk dat de selecteur ook daadwerkelijk contact opneemt. Eventueel kun je je oud-werkgever op de hoogte brengen van het feit dat zij vermeld staan in je CV, zodat ze niet volledig verrast zijn als er gebeld wordt door jouw potentiële toekomstige werkgever.

Wil je zeker weten dat je CV goed in elkaar zit? Lees dan meer over hulp bij je CV of mail info@schrijvensollicitatiebrief.nl.